PNS merancang untuk mengembangkan portfolio francais kepada RM700 juta

Tarikh: 1 Feb 2021
Sumber : Suara Merdeka

Perbadanan Nasional Bhd (PNS), sebuah agensi di bawah Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi (Medac), mensasarkan minimum 5,000 kelulusan pembiayaan kepada usahawan yang diharapkan dapat mengembangkan portfolio francais sebanyak 400% dari RM178 juta menjadi RM700 juta.

Mohd Hilaluddin, 54, yang memulakan kerjayanya dalam sektor perbankan, mempunyai pengalaman luas dalam kredit, penyusunan pinjaman, pengaturan sekuriti hutang swasta, fasiliti pembiayaan konvensional dan Islam, kata PNS dalam satu kenyataan hari ini.Menterinya, Datuk Seri Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar berkata, rancangan strategi lima tahun ini diharapkan dapat mewujudkan 18,000 pekerjaan dan menyumbang RM4.4 bilion kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK).

Katanya, francais dapat membantu usahawan Bumiputera dalam meningkatkan kedudukan sosio-ekonomi mereka, terutama melalui program PNS’s Business-In-Transformation (BIT) yang mendorong para usahawan mengembangkan perniagaan mereka melalui francais.

“Kerjasama antara Medac dan PNS membuktikan bahawa kementerian dan agensi dapat membuat jaringan kerjasama yang seterusnya menghasilkan lebih banyak pengusaha yang menggunakan konsep perniagaan ini.

“Usaha ini mendorong pertumbuhan ekonomi, terutama bagi entiti Bumiputera untuk menceburkan diri dalam perniagaan francais,” katanya dalam satu kenyataan.

Walaupun PNS mengarahkan matlamatnya untuk membangun ekosistem francais yang berkesan dengan rantaian nilai yang komprehensif yang disokong oleh teknologi digital, ia juga akan memperkasakan pembangunan sosio-ekonomi Bumiputera melalui keusahawanan.

Sejak tahun 2005, PNS telah mengeluarkan pembiayaan francais sebanyak RM463 juta kepada 2,529 usahawan. -Suara Merdeka